آموزش کامل نحوه دسترسی به تنظیمات BIOS
- جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹
- آموزش سخت افزار ~ آموزش و ترفند
قبل از اینکه بر روی کامپیوتر سیستم عامل نصب شود، برنامهای قبل از پروسه تولید و پردازش بر روی سیستم بارگذاری میشود که نام این برنامه BIOS میباشد. وقتی شما اقدام به روشن کردن کامپیوتر میکنید، ابتدا مانیتور و سپس کیبورد و ماوس روشن میشود و لوگوی ویندوز را مشاهده میکنید. همهی اینهایی که مشاهده میکنید بر روی صفحه اتقاق میافتد. اغلب افراد تصور میکنند اولین برنامهای که در کامپیوتر بالا میآید، سیستم عامل است اما اینطور نیست. اولین برنامهای که در کامپیوتر شروع به کار میکند BIOS است. اگر شما هم دوست دارید بدانید که تنظیمات BIOS یا Basic Input/Output System چیست و کاربرد آن در کامپیوترها و لپ تاپها چیست این نوشته را به صورت کامل بخوانید.
در ادامه همراه گویاتک باشد....
فهرست سرفصل ها
BIOS چیست و چه کاری انجام میدهد؟
BIOS مخفف عبارت "Basic Input/Output System" است و در زمان تولید هر کامپیوتر به طور پیشفرض بر روی آن قرار داده میشود و هنگامی که کامپیوتر را روشن میکنیم شروع به کار میکند. BIOS در حقیقت کارش این است که سخت افزار را به نرمافزار متصل میکند. همهی قطعاتی که در کامپیوتر وجود دارد نظیر کارت گرافیک، کارت صوتی، ماوس و غیره، باید اول در BIOS شناسانده شوند. بایوس این شناسایی را در قالب یک چک لیست انجام میدهد.
خود سیستم عامل هم یک نرمافزار است و اینکه چه زمانی سیستم عامل اجرا شود از طریق BIOS انجام میگیرد. برای اینکه بتوانید تنظیمات سطح سیستم را تغییر دهید، نیاز دارید تا به BIOS دسترسی داشته باشید. تنظیماتی مثل : تغییر ساعت سیستم، تغییر رویه بوت شدن درایو و یا مدریت کردن حافظه. یکی از زمانهایی که از بایوس استفاده میکنیم، موقع نصب ویندوز است که نوع بوت شدن سیستم را تغییر میدهیم تا بتوانیم ویندوز را نصب کنیم.
چطور میتوانیم به تنظیمات BIOS دسترسی پیدا کنیم؟
برای دسترسی به BIOS باید سه مرحله را طی کنید که در ادامه همه این سه مرحله را توضیح دادهایم.
مرحله اول دسترسی به BIOS
ابتدا کامپیوتر خود را روشن کنید و یا اگر روشن است آن را ریستارت (Restart) کنید. هنگامی که کامپیوتر شروع به روشن شدن میکند، لوگوی شرکت سازنده یا نام و یا برند کامپیوتر بر روی صفحه سیاه نمایش داده میشود. گاهی هم ممکن است لوگوی سیستم عامل ظاهر شده و یک سری پیامهای اولیه بر روی صفحه نمایش داده شود. در این صفحه یک پیغام کوچک وجود دارد که ترکیبی از کلیدها و دسترسهای مورد نیاز برای وارد شده به محیط BIOS را نمایش میدهد. مثلا پیام به این صورت است که فلان کلید را بزنید تا به محیط BIOS منتقل شوید و پیغامهایی از این دست.
در برخی از کامپیوترها هم ممکن است لوگوی سازنده نمایش داده شود و هیچ پیغامی را مشاهده نکنید. در این صورت کلید Tab یا Esc را فشار دهید تا آن را حذف کنید. همچین از کلید Down هم میتوانید استفاده کنید. اگر صفحات به سرعت بارگذاری میشوند، میتوانید دکمه Pause/Break را در صفحه کلید فشار دهید تا سرعت بارگذاری کمتر شود. با این کار صفحه بوت متوقف میشود و به راحتی میتوانید روش ورود به BIOS را شناسایی کنید و بعد از اتمام کار بر روی هر کدام از کلیدها ضربه بزنید، از حالت توقف خارج میشود.
مرحله دوم دسترسی به BIOS
با روشی که در مرحله اول گفتیم ترکیب کلیدها را پیدا کردید. حالا در هنگام بوت بر روی آن کلیدها ضربه بزنید تا وارد صفحه BIOS شوید. در برخی کامپیوترها با یک کلیک و در برخی باید چند کلید را پشت سر هم بزنید. در برخی از سیستمها با فشار دادن دکمه Delete پشت سرم هم در هنگام بوت شدن، میتوانید به صفحه BIOS دسترسی داشته باشید. سایر دکمهها برای دسترسی به BIOS میتواند F1, F2, F10 F12 و یا ESC باشد.
مرحله سوم دسترسی به BIOS براساس برندهای کامپیوتر
هر نوع کامپیوتری که داشته باشید دارای بخش BIOS است و تنها تفاوتی که وجود دارد نحوه دسترسی به این صفحه است که با توجه به شرکت سازنده مادربورد ممکن است متفاوت باشد. برخی از این کلیدهای میانبر در برندهای مختلف به شکل زیر می باشد.
Acer : F1, F2, CTRL+Alt+Esc
Compaq : F10, F1, F2, DEL
Dell 400 : F3, F1
Dell 4400 : F12
Dell Inspiron : F2
Dell Latitude : Fn+F1, Fn+Esc
Gateway 2000 : F1
(Hewlett-Packard HP : F1, F2, Esc (for laptops
(IBM : F1, F2 (E-Pro laptop
Micron : F1, F2, Dell
Packard Bell : F1, F2, Dell
Sharp : F2
Sony VAIO : F2
Toshiba 335CDS : Esc
Toshiba Portage : Esc
Toshiba Satellite : F1
Toshiba Tecra : F1 or Esc
هشدار مهم ...
BIOS یک بخش مهم و حساس میباشد و فشار دادن کلیدهای مختلف در هنگام بوت شدن راه مناسبی برای وارد شدن به صفحه BIOS نیست. ابتدا مدل کامپیوتر خود را پیدا کنید و بر طبق آن اقدام به پیدا کردن کلید مناسب برای ورود به صفحه BIOS کنید. اگر مبتدی هستید تنظیماتی را با آنها آشنا نیستید را تغییر ندهید و حتما قبل از اعمال هر تغییری آن را یادداشت کنید تا اگر مشکلی به وجود آمد آن را به حالت اولیه خود برگردانید.
دیدگاه شما در رابطه با این نوشته چیست؟
در صورت وجود هرگونه سوال و مشکل برای ما یک دیدگاه ارسال کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم از آموزش " تعویض باتری مادربرد لپ تاپ و کامپیوتر " دیدن بفرمایید.
با عرض سلام وخسته نباشید
از مطالب کاربردی که در اختیارما قرار میدین کمال تشکرو دارم خیلی مفید بود